Življenje, visoko, veliko, večno,
kličem ti: Dober dan!
in ti ponujam roko za srečno
skupno vandranje v kdovekam.
Skozi solzenja, cvetenja, zorenja,
na severni in na južni tečaj,
v dolino solz in na goro vstajenja
in zmeraj znova k sebi nazaj.
Dober dan, tisoč možnosti in dolžnosti.
Dober dan, posvečena norost.
Dober dan, mila ptica mladosti
in tvoja pesem: dar in skrivnost.
Dober dan, življenje! Silno in milo.
Kot na praznik prihajam v tvoj hram
in ti šepetam na uho besedilo
zaljubljenih: Rad te imam!

 

 

 

 

 

Banner3
Pavček 2

Pavčkove vitice

Kjer je trta, ni trnja. Vinogradi so radoživa, a tudi trda zgod­ba o človekovem veselju in vesolju. O delu pridnih rok, o strahu pred točo in ujmami in o sreči druženja. Trta od vsega začetka ne raste samo v zemlji. Resda žene svoje žile – korenine v širino in v globino zemlje, a s svojimi viticami kot z najnežnejšimi prsti hiti kot Abelova daritev navzgor, tipa kvišku, k svetlobi, k nebu, k soncu. Obenem pa raste z vsem, kar je, s popki in brsti, s kaberniki in grozdi v vinogradnika, v srce stvari, v dušo človeka.

Tone Pavček, Čas duše, čas telesa

Literarni natečaj Pavčkove vitice je projekt, s katerim šola ohranja spomin na pesnika Toneta Pavčka in spodbuja pesniško ustvarjanje učencev ter učenk osnovnih šol Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Z natečajem jih želimo usmeriti v ponovno branje Pavčkovih pesmi ter jim preko lastnega ustvarjanja privzgojiti spoštljiv odnos do lepe slovenske besede.

Mojca Žefran, vodja natečaja Pavčkove vitice

 

Pavčkove vitice 2017: Dober dan, življenje

 V šolskem letu 2016/2017 je bil objavljen razpis 4. literarnega natečaja, na katerem je sodelovalo 141 učenk in učencev iz 15 osnovnih šol z območja Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Rdeča nit pesniškega ustvarjanja je bila pesem Toneta Pavčka Dober dan, življenje. Strokovna ocenjevalna komisija je med prispelimi deli iz vseh treh kategorij izbrala deset najboljših pesmi in jih na zaključni prireditvi, ki je potekala 20. oktobra 2017 v avli OŠ Toneta Pavčka, tudi nagradila.
Vseh 165 pesmi je objavljenih v zborniku z naslovom Dober dan, življenje.

 

Pavčkove vitice 2016: Moj rojstni kraj

OŠ Toneta Pavčka je v šolskem letu 2015/2016 tretjič razpisala natečaj Pavčkove vitice, na katerem je sodelovalo 160 učenk in učencev iz 15 osnovnih šol z območja Dolenjske, Bele krajine in Posavja. V zbornik z naslovom Nekje … smo uvrstili 182 pesmi. Rdeča nit pesniškega ustvarjanja je bila pesem Toneta Pavčka Moj rojstni kraj. Nagrajence in njihove mentorice smo nagradili na svečani prireditvi ob peti obletnici pesnikove smrti v petek, 21. oktobra 2016, v šolski avli.

 

Pavčkove vitice 2015: Nekaj je v zraku

V šolskem letu 2014/15 je bil objavljen razpis 2. literarnega natečaja, čigar rdeča nit je bila Pavčkova pesem Nekaj je v zraku. Vabilu se je pod vodstvom 39-ih mentorjev in mentoric odzvalo 142 učenk in učencev iz 18-ih osnovnih šol. Prejeli smo kar 179 njihovih pesmi. Strokovna komisija je med prispelimi deli iz vsake kategorije izbrala tri najboljše pesmi in jih nagradila na zaključni prireditvi 21. oktobra 2015 ter objavila v zborniku natečaja.

 

Pavčkove vitice 2014: Popotnik

Prvi razpis za natečaj Pavčkove vitice smo objavili v šolskem letu 2013/14. Za temo natečaja, ki se ga je s 128 pesmimi udeležilo 95 učenk in učencev iz 15 šol, smo izbrali Pavčkovo pesem Popotnik. Tričlanska strokovna komisija je iz posamezne triade izbrala po tri najboljše pesmi in jih na zaključni prireditvi, ki je potekala 21. oktobra 2014 v avli OŠ Toneta Pavčka, tudi nagradila. Vse pesmi so bile objavljene v zborniku natečaja.

Spletna stran OŠ Toneta Pavčka uporablja piškotke. Ti ne shranjujejo Vaših osebnih podatkov. Več o piškotkih ...