Prava pesem se piše sama,
prava pesem se bere sama,
prava pesem je kakor mama,
od življenja samega dana,
z rano in rožo zaznamovana
in ena sama.
Prava pesem se piše zjutraj,
prava pesem se piše čez dan
in se piše, kadar se piše seveda,
na večer in se piše ponoči,
prava pesem se piše noč in dan,
prava pesem se piše, kadar ni môči
srcu biti nič drugega kakor beseda
in vsebeseda.
Šele potem, če ti sreča v besedo kane,
šele potem, če beseda beseda ostane,
šele potem, če ti je kdo ne ukrade
in če med ničbesedami ne propade,
pesem (mogoče prava) nastane
zate in zame.

 

 

 

 

 

Banner3
Pavček 1

Turistični krožek 2017/2018

Pavčkove zvitice uspešne na 30. tekmovanju Turizmu pomaga lastna glava

9 izbranih učencev turističnega krožka je v četrtek, 22. 3. 2018, zastopalo naš koržek in našo šolo na 30. tekmovanju Turizmu pomaga lastna glava. V Mercator centru Trebnje so se predstavili s svojim turističnim produktom Pavčkove zvitice. V vlogi promotorjev svojega produkta so mimoidoče prepričevali v vrednost svojega turističnega produkta, s katerim so želeli spodbuditi uporabo Pavčkovega doma v Šentjuriju in aktivno spoznavati življenje in delo našega rojaka Toneta Pavčka.

Svoje celoletno uspešno delo so učenci kronali z doseženim zlatim priznanjem za najboljšo turistično nalogo in skupnim srebrnim priznanjem za celovito predstavitev produkta in oblikovanje turistične stojnice.

Fotografije s tekmovanja si lahko ogledate v šolski spletni galeriji.

 

Pavčkove zvitice

Kako bi učenci osnovne šole poimenovane po priljubljenem pesniku in rojaku Tonetu Pavčku lahko sami pripomogli k temu, da bi naši vrstniki bolje spoznali pesnika, njegov rojstni kraj in njemu ljube stvari iz otroštva in mladosti?


Popeljali bi jih seveda v Šentjurij na Dolenjskem!


Pri turističnem krožku smo razvili idejo, kako bi našim vrstnikom pripravili dan v Šentjuriju, ki bi bil, seveda, pomembno zaznamovan s Tonetom Pavčkom.
Nastale so Pavčkove zvitice, zamisel o kulturno-raziskovalnem dnevu, ki smo ga zasnovali za tri starostne skupine osnovnošolcev.
Najmlajši učenci bodo v programu Pavčkovih zvitic poustvarjali Jurija Murija in sicer tako, da v njem ne bo nastopil več samo Juri Muri, ampak tudi vsak udeleženec Pavčkovih zvitic, ki bo med pesnikove rime vpletel svoje, povezane s svojim imenom. Najmlajše bodo v Šentjuriju razveselile tudi Jurijeve igre, pa ogled razstave ...

Nekoliko starejši se bodo lahko odpravili na lov za zakladom, se srečali s tradicijo našega kraja in se naučili pripraviti slastno domačo jed, ki jo je Tone Pavček rad jedel vse življenje.
Najstarejše učence je vselej težko navdušiti, a naša ekipa meni, da bodo dejavnosti Pavčkovih zvitic za 3. triletje dovolj zanimive, da bodo pritegnile pozornost tudi najzahtevnejših skupin osnovnošolcev.

Več o Pavčkovih zviticah si lahko preberete v naši turistično-raziskovalni nalogi, še bolj pa bomo veseli, če nas boste obiskali na naši uradni predstavitvi projekta, ki bo v četrtek, 22. marca 2018, na turistični tržnici v trgovskem centru Mercator v Trebnjem.
Med 15. in 17. uro bomo vsem obiskovalcem predstavljali naš turistični produkt in se potegovali za priznanje Turistične zveze Slovenije.

Vabimo Vas, da se nam pridružite.

                                                                                                učenci turističnega krožka z mentoricama

 

 

Kulturni turizem - turistični projekt

V šolskem letu 2017/2018 na naši šoli deluje razširjeni turistično-raziskovalni krožek, ki bo tekom šolskega leta poskušal uresničiti dva večja cilja. Prvi cilj krožka je usmerjen v sodelovanje na 32. festivalu Turizmu pomaga lastna glava na temo KULTURA IN TURIZEM. 

Kulturni turizem je zvrst turizma, pri kateri je osnovni motiv potovanja zavestno in aktivno spoznavanje ter doživljanje kulture obiskanih krajev ali/in pridobivanje znanja. Na razpisano temo bomo najprej izdelali turistično nalogo, ki bo osredotočena na oblikovanje turističnega proizvoda, nato pa se bomo pripravili na njegovo predstavitev na turistični tržnici na javnem mestu. Naš turistični proizvod želimo navezati na znamenitega rojaka Toneta Pavčka in tako kot šolarji šole, ki po njem nosi ime, prispevati svoj del k turistični prepoznavnosti in promociji domačega kraja.

Turistični proizvod, ki ga idejno že pridno oblikujemo, smo poimenovali PAVČKOVE ZVITICE. Namenjem bo osnovnošolskim skupinam različnih starosti, ki bodo na zanimiv način izkusili kulturo in zgodovino našega kraja, s poudarkom na pesniku Tonetu Pavčku.

 kt1

Lojze Slak kot ga poznamo Mirnopečani - raziskovalna naloga 

Drugi cilj krožka v letošnjem letu pa bo posvečen raziskovanju življenja in dela legendarnega ljudskega godca Lojzeta Slaka. Kot produkt našega raziskovanja želimo izdati biografijo o Lojzetu Slaku, ki bo lokalno obarvana. V njej želimo znamenitega rojaka predstaviti v spominih in slikovnih gradivih, ki jih o njem hranijo Mirnopečani. Tiskana publikacija bo hkrati tudi del promocijskega gradiva  širše zasnovanega projekta Slakovega muzeja, ki ga Občina Mirna Peč namerava udejanjiti v prihodnjih letih.  

                                                       Mentorji turistično-raziskovalnega krožka

                                                       Tatjana Kupljenik, Aleša Sušnik Škedelj in Igor Zadravec

Spletna stran OŠ Toneta Pavčka uporablja piškotke. Ti ne shranjujejo Vaših osebnih podatkov. Več o piškotkih ...