Sreča se zmeraj z nesrečo brati.
Tako stare knjige uče.
A človek ne neha vérovati
in za srečo kakor za zvezdo gré.

 

Tako živi sreča svojo posebno zgodbo
med stvarmi in med ljudmi,
ki jo poslušajo kot znano godbo,
ki ni resnična, a milo zveni.

 

A sreča ni v glavi in ne v daljavi,
ne v žepu ali pod palcem zaklad.
Sreča je, če se delo dobro opravi
in če imaš koga rad.

 

Potem v tebi dve sreči gorita.
Dve sonci v srcu. Dvoje svetil.
Od njiju je luč okrog tebe razlita,
ko romaš za zvezdo, k sebi, na cilj.

 

 

 

 

Banner3
Pavček 1

ZBIRALNA AKCIJA

V petek, 10. 5. 2019, bomo še zadnjič letos organizirali zbiralno akcijo plastičnih zamaškov in baterij. Zbiranje bo potekalo v šolski avli od 7.30 do 8.15.
Pred šolo bo postavljen tudi mobilni zbiralnik za odpadno električno in elektronsko opremo.

Bodimo EKO in hvala za sodelovanje.

Ekokoordinatorica: Simona Ogulin

Erasmus+ Nizozemska

Zdi se, da čas na Nizozemskem teče hitreje. Izvedli smo učne ure, se udeležilii pouka pri nizozemskih ter ostalih učiteljih partnerskih šol. Sodelovali smo na kulinarični delavnici in si pripravili zdrav obrok. Amsterdam smo raziskovali preko vodnih in sprehajalnih poti, za konec pa še odkrivali znamenitosti Boxmeer.

Polni novih deživetij in rahlo utrujeni se jutri vračamo domov.

Več v galeriji.

Simon, Jera, Tevž, Eva, Tia, Urša in učiteljice

 

 

Erasmus+ Nizozemska

 

V okviru projekta Ekoaktivni programa Erasmus+ ta teden s skupino učencev in učiteljev spoznavamo deželo tulipanov. Z nami je prišlo sonce, tako da uživamo v lepi zeleni naravi, smo aktivno vključeni v dogajanje v šoli De Weijerwereld in spoznavamo različne načine reševanja ekoloških problemov v kraju Boxmeer in njegovi okolici.

Učenci se imamo lepo. Spoznavamo nove običaje, kulturo in znamenitosti. Navdušeni smo nad prijaznostjo gostiteljev in sklepamo nova prijateljstva.

Eva, Urša, Jera, Simon, Tia, Tevž in učiteljice

 

IMG 2088

 

Več v galeriji.

Več v galeriji 1. 

Predstavitev projekta v Knjižnici Novo mesto

V sredo, 30. 1. 2019, je v Knjižnici Novo mesto potekala predstavitev mednarodnega projekta Ekoaktivni Erasmus+. Učitelji in učenci so predstavili cilje, pomen, aktivnosti in rezultate projekta. Eva, Pia in Samo so spregovorili o svojih vtisih in izkušnjah na mobilnostih in svojih aktivnostih v projektu. Ob koncu srečanja je pogovor z udeleženci potekal ob pogostitvi, ki so jo pripravili učenci v okviru izbirnega predmeta Sodobna prehrana. 

 Več v galeriji.

Videokonferenca z latvijsko šolo

V sredo, 18.12.2018, so se učenci 6. in 7. razreda pogovarjali z učenci iz latviijske  šole. Predstavili so dejavnosti v projektu ter načine praznovanja v Latviji in Sloveniji.

IMG 1548

HOTEL HRAST

Učenci 2. b so pipravili eko igrico z naslovom Hotel Hrast.

 

IMG 1509       IMG 1508      IMG 1503

Videokonferenca z italijansko šolo

IMG 1480

V torek, 27. 11. 2018, so se učenci 4. b pogovarjali z vrstniki iz Italije. 

 

 

Več sladkorja je manj zdravja

Ali veste, koliko sladkorja popijete v raznih pijačah? Ne? Potem pridite pred razreda drugošolcev, kjer si lahko ogledate razstavo, koliko sladkorja vsebujejo različne pijače. Drugošolci so raziskovali, koliko sladkorja je v pijačah, po katerih zelo radi posegamo. Izbrane pijače in vsebnost sladkorja v njih so pritrdili na desko in pred razredom pripravili razstavo. Ta dan pa so spekli tudi pirin kruh in pripravili zdrave namaze iz skute, kisle smetane, različnih semen in zelišč, kar so z veseljem tudi pojedli.

Predvsem pa smo s tehniškim dnem opozorili, kaj lahko sami naredimo za zdrav način življenja.

                                                                                                          Polona Zoran Perko

Eko dan

V soboto, 13. 10. 2018, smo imeli eko dan. Učenci razredne stopnje so ustvarjali v razredih s svojimi razredničarkami. 1. razreda sta izdelovala jesenske vaze, 2. razreda pa lesene zabojčke. Učenci 3. a so šivali »pliškote« in figure iz brisač, učenci 3. b pa so delali organizacijske table, lutke iz ličkanja in lesene zabojčke. Četrtošolci so iz zgoščenk in ostankov volne izdelovali mobile, iz odpadnega usnja pa verižice. Učenci 5. a razreda so pekli kostanj, učenci 5. b pa so naredili projekcijo Kako vam naj prodamo modrino neba?, inovativni pa so bili tudi pri zapisu ekoloških misli.

Učenci od 6. do 9. razreda smo imeli različne delavnice, na katerih smo izdelovali uporabne izdelke iz odpadnih materialov. Na delavnicah smo delali naravna čistila in ptičje hišice, šivali smo torbe in vrečke za zelenjavo, izdelovali sveče. Pekli smo kostanj, sirov burek, jabolčni zavitek, žemljice in več vrst kruha. Izdelovali smo tudi zdrave, eko namaze. Imeli smo menjalnico oblačil in igrač. Prelopatali smo vrt za šolo in ga pripravili za novo sezono. Zbirali smo baterije, zamaške in papir.

Na delavnicah so se nam pridružili dedki in babice, ki so nam pomagali pri izdelavi izdelkov.

Pri malici smo učenci dobili steklenice. Z željo, da bi na šoli uporabljali čim manj plastike in posledično ustvarjali čim manj plastičnih odpadkov, je šola za vse učence nakupila steklenice. Tako učenci ne bomo več dobivali sokov v tetrapakih in vode v plastenkah, ampak bomo pili svežo vodo, ki si jo bomo natočili na pitnikih.

Po končanih delavnicah smo imeli tržnico, na katero so bili vabljeni starši, sorodniki, prijatelji … Pripravili smo kratek program, za dedke in babice, ki so nam pomagali v delavnicah, pa tudi pogostitev. Na eko tržnici smo ponujali izdelke po simbolnih cenah. Denar, ki smo ga zbrali, bomo namenili za plačilo decembrskega koncerta. 

Dan je minil hitro. Učenci pa smo bili veseli, ker smo se naučili veliko novega o ekologiji, odpadni material pa uporabili za nekaj novega in izvirnega.

Ema Gracel, 8. b

→ FOTOGALERIJA (MIA OBERČ, 9. A)

Erasmus+ Latvija

Skupina učencev in učiteljev OŠ Toneta Pavčka biva v kraju Tervete v Latviji in sodeluje v eko tednu, ki poteka na osnovni šoli Annas Brigaderes pamatskola.

V ponedeljek, 8. 10. 2018, smo se udeležili prijetnega sprejema na osnovni šoli, si ogledali šolo in se seznanili z njenim delovanjem. Sledil je sprejem na občini, kjer je županja predstavila zanimivosti in posebnosti občine. V popoldanskem času smo si ogledali majhno pekarno, kjer pek pripravlja kruh brez kvasa in ga prodaja po celotni Latviji. V nadaljevanju je sledila delavnica »Izdelaj milo« ter degustacija dobrot iz mete.

Več v galeriji.

 

Torek, 9. 10. 2018

Zbudili smo se ob 7.15, se oblekli in odšli na zajtrk. Bil je okusen. Po zajtrku smo se z avtobusom odpeljali v šolo, kjer smo imeli učne ure z učitelji partnerskih šol. Pri učiteljih iz Latvije smo izdelovali papirnata jabolka. Naši učiteljici sta predstavili čebelarstvo, poleg tega pa so lahko četrtošolci poskusili slovenski tradicionalni zajtrk ter izdelali kranjsko čebelo iz odpadnega materiala. Sledile so predstavitve tedenskega jedilnika in zdrave prehrane, ki so bile poučne in zanimive. Imeli smo kosilo, po kosilu pa predstavitev namiznih eko iger. Pozneje smo odšli v pekarno, kjer smo pripravljali mini pice in tradicionalne pekovske izdelke. Že malo utrujeni smo odšli na inštitut hortikulture, kjer smo si v muzeju ogledali veliko starih predmetov ter imeli predstavitev o jabolkih in njihovi uporabi. Potem smo imeli večerjo, ki je bila zelo dobra. Siti in zadovoljni smo se odpravili v hotel. Bil je naporen, a zanimiv dan.

 Več v galeriji.

 

Sreda, 10. 10. 2018

Današnji dan smo preživeli v Narodnem parku Tervete, ki navdušuje s svojimi veličastnimi borovci starimi skoraj 300 let. V parku smo srečali pravljične junake, se povzpeli na leseni razgledni stolp, poskusili domače piškote in borovničev čaj. Sledile so orientacijske igre, kolesarjenje in adrenalinski park. Za konec pa smo si ogledali še rekonstruiran grad mogočnih Semigalcev.

Več v galeriji.

 

Četrtek, 11. 10. 2018

Danes smo imeli na šoli različne športne igre, ki so bile zelo zabavne. Nato smo preizkušali tradicionalne jedi vseh sodelujočih držav. Zatem smo odšli v pivovarno Tervete. Tam smo izvedeli, kako proizvajajo otroško oziroma brezalkoholno pivo »Kvas«. Za zaključek pa smo odšli še v park. Igrali smo nogomet, se igrali na igralih in se imeli zelo lepo. Utrujeni smo se vrnili v hotel.

Več v galeriji.

 

Petek, 12. 10. 2018

Današnji dan smo preživeli v prestolnici Latvije, v Rigi. Pred ogledom starega mestnega jedra smo se v družinskem podjetju seznanili, kako izdelati bonbone brez umetnih konzervansov in barvil. Za konec dneva smo se povzpeli  na televizijski stolp, ki velja za tretjega najvišjega v Evropi, od koder je čudovit razgled vse do Baltskega morja.

Več v galeriji. 

Bilo je lpoučno, zabavno in  nepozabno. 

 

Jurij in Urh

Pesem o energiji

ELEKTRIKA

Elektriko imamo vsi, da nam v hiši luč gori.

Brez luči bi tema bila in ničesar ne bi videla.

Elektriko plačujemo, zato z njo varčujemo.

Ljudje in naprave jo potrebujemo, da se lahko premikamo.

Pazljivo z njo vsi delamo, da stresla nas ne bo.

Brez elektrike ni nič, če jo zmanjka, je hudič.

Tjaša Hribar, 5. a

Zadnja video koferenca pred odohodom na Sicilijo

V četrtek, 17. 5. 2018, smo imeli videokonferenco s šolo, ki bo gostila naslednje srečanje našega skupnega projekta Eko-aktivi. Na koferenci so se učenci pogovarjali o dejvanosti, ki jih bodo imeli na Eko tendu med 28. 5. in 1. 6. 2018.

IMG 20180517 101759  IMG 20180517 101840

Bilten 6

Bilten 6

Europas delavnica za učitelje in vzgojitelje

V torek, 20. 3. 2018, smo za učitelje naredili delavnico EUROPASS – ustvari svoj življenjepis. Na delavnici sem seznanili učitelje, kako napisati svoj življenjepis in kakšne so prednosti takšne oblike življenjepisa.

Prav tako smo na šoli izvedli tudi delavnico EUROPASS – ustvari svoj življenjepis za vzgojiteje v sredo 21. 3. 2013.

Tomaž Bahč

Europass delavnica za učence 9. razreda

V torek, 13. 3. 2018, smo se  za učence devetega pri razrdni uri naredili delavnico EUROPASS – ustvari svoj življenjepis. Na delavnici smo seznanili učence, kako napisati svoj življenjepis in kakšne so prednosti takšne oblike življenjepisa.

DSC 3289

Tomaž Bahč

Bilten 5

Bilten 5.

Ekoaktivni - videokonferenca z OŠ Bršljin

V torek, 13. 2. 2018, je potekala videokonferenca z OŠ Bršljin iz Novega mesta. Učenci 5. b so vrstnikom predstavili cilje in dejavnosti projekta Ekoaktivni, obtem pa tudi znanja in izkušnje, ki so jih pridobili.

DSC 2902

Delavnica Europass

V torek, 23. 1. 2018, smo se  učenke devetega in osmega razreda udeležile delavnice EUROPASS – ustvari svoj življenjepis. Na delavnici smo se seznanile, kako napisati svoj življenjepis. Kar smo se naučile, nam bo zagotovo prišlo prav že v bližnji prihodnosti.

Ula Parkelj

IMG 20180123 141841 IMG 20180123 141910

IMG 20180123 141354

 

Vabilo na delavnico Europass

V okviru projekta Ekoaktivni Erasmus+ vabimo učence 7., 8., in 9. razreda na delavnico Europass,
kjer se boste naučili oblikovati življenjepis po mednarodni obliki Europass.
Delavnica bo potekala v torek, 23. 1. 2018, 7. šolsko uro v multimedijiski učilnici.

Za delavnico se prijavite pri učitelju Tomažu Bahču do ponedeljka, 22. 1. 2018.

Vljudno vabljeni!

Tomaž Bahč

Voda je življenje

Vabljeni k ogledu videa partnerske šole Secondo Circolo Didattico Cavour Marsala iz Italije  "Voda je življenje". 

Projekt Ekoaktivni

V zadnjem obdobju smo v šoli izvedli kar nekaj dejavnosti v okviru projekta Ekoaktivni, pri katerem je v ospredju vzgajanje učencev in učenk v odgovorne in ozaveščene uporabnike naravnih virov. 
 
Izvedli smo dve videokonferenci, ki sta potekali 14. in 19. decembra 2017. Učenci naše šole smo prek programa Skype poklicali partnerski šolo iz Latvije (Annas Brigaderes pamatskola iz kraja Zelmeņi) in Italije (2 Circolo Didattico Cavour Marsala iz kraja Marsala). V slednji bo tudi naslednje srečanje. S prijatelji smo zapeli pesem in povedali, kako mi preživimo božične in novoletne praznike. Predstavili smo izdelke, ki smo jih naredili v času, ko se nismo videli. Povedali smo, da smo zbirali odpadni papir, zamaške in baterije.
 
19. in 20. decembra 2017 smo za bolšji sejem, ki ga bomo organizirali 4. januarja 2018, zbirali igrače, oblačila in šolske potrebščine. Do 19. januarja 2018 pa poteka likovni natečaj, v katerem lahko sodelujejo vsi oddelki Osnovne šole Toneta Pavčka. Učenci morajo oblikovati motiv, ki bo opozarjal, da je potrebno varčevati z vodo in energijo, in dodati tudi sporočilo ali slogan, ki opozarja, kako pomembno je varčevanje z energijo in vodo. 
 
Z dejavnostmi bomo nadaljevali tudi po novem letu in o njih poročali v novih prispevkih. 
 
Pia Fornezzi Rezelj in Samo Brudar, člana novinarskega krožka

Erasmus+ - videokonferenca

V torek,  19. 12. 2017, je potekala videokonference  s partnersko šolo iz Italije. Učenci OŠ Toneta Pavčka smo si z vrstniki izmenjali znanja in izkušnje, ki smo jih pridobili znotraj projekta.  Predstavili smo jim zdrav tedenski jedilnik za vso družino, količino zbranega odpadnega papirja, baterij in  plastičnih zamaškov ter izdelke, ki so nastali iz odpadnega materiala. Za konec smo še zapeli  Slakovo pesem V dolini tihi in jim zaželi vse dobro v prihajajočem letu. 

Saša Oberč in Tia Lužar, 5. a 

Erasmus+ Likovni natečaj Varčuj z vodo in energijo

Osnovna šola Toneta Pavčka razpisuje likovni natečaj Varčuj z vodo in energijo.

Likovni natečaj bo trajal od 18. 12. 2017 do 19. 1. 2018.

V njem lahko sodelujejo učenci OŠ Toneta Pavčka od 1. do 9. razreda.

Učenci naj oblikujejo motiv, ki bo opozarjal, da je potrebno varčevati z vodo in energijo. Izbrani motiv bomo nato upodobili na leseni deščici, le-te pa bomo pritrdili po šoli poleg stikal in umivalnikov. Tako bomo opozarjali učence, delavce šole in obiskovalce, da je potrebno varčevati z vodo in energijo. Učenci naj predlagajo obliko deščice in preprost motiv, ki bo upodobljen na leseni deščici. Motiv mora vsebovati tudi sporočilo/slogan, ki opozarja na varčevanje. Učenci naj sporočilo/slogan oblikujejo sami. Motiv naj bo narisan s svinčnikom na papirju formata A5. Na zadnji strani predloga naj bo napisano ime in priimek ter razred učenca, ki je motiv oblikoval.    

Sodelovanje v likovnem natečaju se upošteva pri izboru naj eko oddelka. Za vsak oddan predlog prejme učenec 2 točki. Izbran predlog, ki bo na lesenih deščicah tudi upodobljen pa bo nagrajen s 5 točkami.

Predloge oddajte do 19. 1. 2018 učiteljici Sanji Pavlinić Vidic.

Vabljeni k sodelovanju.

Erasmus+ - videokonferenca

V četrtek, 14. 12. 2017, je potekala videokonferenca s partnersko šolo iz Latvije. Učenci OŠ Toneta Pavčka smo si z vrstniki izmenjali znanja in izkušnje, ki smo jih pridobili znotraj projekta. Predstavili smo jim zdrav tedenski jedilnik za vso družino, količino zbranega odpadnega papirja, plastičnih zamaškov in baterij ter zapeli Kekčevo pesem. Poleg tega smo si predstavili načine praznovanja novoletnih praznikov v slovenski in latvijski kulturi.

Pia Fornezzi Rezelj, 7. a

Ekoaktivni - videokonferenca

Ena izmed pomembnejših nalog mednarodnega projekta Ekoaktivni je širjenje znanj in izkušenj, ki jih udeleženci pridobijo znotraj projekta. S tem namenom so imeli v ponedeljek, 11. 12. 2017, učenci prvega triletja videokonferenco z vrstniki iz OŠ Karla Destovnika-Kajuha iz Ljubljane. Predstavili so jim svoj način sodelovanja ter izdelke, ki so jih naredili v sklopu omenjenega projekta. 

DSC 0485

Zbiranje plastičnih zamaškov

Vsi se zavedamo, da je ločevanje odpadkov postala naša primarna dejavnost v družbi. Na naši šoli tudi letos nadaljujemo z zbiralnimi akcijami, in sicer papirja, baterij, kartuš in tonerjev ter plastičnih zamaškov. V torek, 5. 12. 2017, smo začeli z akcijo zbiranja zamaškov in baterij. V eko kotičku smo tehtali prinesene zamaške in šteli baterije. Vse zbrano bomo namenili v dobrodelne namene, saj poleg ekološke ozaveščenosti akcija vse udeležence spodbuja tudi k humanitarni dejavnosti.

Koordinatorica Simona Ogulin

 

Kako izdelati smrečico? 

Za vas smo pripravili video.

 

 

Mobilnost 2 - OŠ Toneta Pavčka

V času od 8. 10. 2017 do 14. 10. 2017  so nas obiskale partnerske šole iz Latvije, Nizozemske, Poljske in Italije, zato je v tem tednu na šoli potekal EKO TEDEN, ki smo ga odprli s  prireditvijo.

V eko tednu, kjer je letošnja tema VODA,  so se izvajale številne dejavnosti, o katerih smo poročali tudi širše. 

Potek dejavnosti:

1. dan - Prihod učiteljev in učencev iz tujine, ogled Novega mesta

2. dan - Otvoritev eko tedna, predstavitev slovenskega šolskega sistema, predstavitev in ogled OŠ Toneta Pavčka, srečanje z županom Andrejem Kastelicem, ogled čistilne naprave v Mirni Peči. Več v galeriji. 

3. dan - Učne ure - primeri dobre prakse; srečanje s Cofkom, predstavitev eko šole, eko igre. Več v galeriji.

4. dan - Pohod ob reki Temenici; naravoslovne dejavnosti.

5. dan - Sodelovanje z Vodno agencijo; ustvarjalne delavnice; predstavitve o vodi; Globodol 

6. dan - Ekskurzija: Postojnska jama, na Bled in Ljubljano.

7. dan - Športne igre; zaključek eko tedna

 

Zaključek prvega leta projekta

Mobilnost na Poljskem https://youtu.be/hig-NI1PLGQ

Donatorji:

 • Ekologi brez meja
 • Komunala Novo mesto
 • Dinos d.o.o
 • Jezikovna šola Jurena
 • Kmetija Marn
 • Kmetija Jelše
 • Kmetija Medle
 • Čebelarstvo R&J Cerovšek

Predstavitve izdelane v programu Power Point
Vsebina: Naravni viri in odpadki

1. Vetrna energija: Urh Kic, 4. b

2. Smeti: Pia Fornezzi Rezelj, 6. a

3. Odpadki: Žiga Žagar, Lan Šiško Peperko, Nejc Gašperič, 8.a in 8.b

Več v fotogaleriji.

Eko teden na Poljkem

Utrinki iz eko tedna na Poljskem

Ekoaktivni

REZULTATI ZBIRALNE AKCIJE ODPADNEGA PAPIRJA

V okviru projekta Erasmus+ projekta Ekoaktivni je v začetku maja potekala zbiralna akcija odpadnega papirja. Skupaj smo zbrali 15360 kg papirja. Največjo količino- kar 2134 kg- so zbrali učenci 9. a razreda.
Denar od zbranega papirja bo namenjen šolskemu skladu, le devetošolci bodo denar dobili za oddelčno skupnost.
V obeh akcijah skupaj so največ papirja zbrali devetošolci (kar 6439 kg), zato bodo nagrajeni kot najuspešnejši razred. Nagrajeni bodo tudi trije učenci, ki so prinesli zbrali največ papirja. Ti so:

 1. Kastelic Tisovec Maj, 8. b - 1786 kg
 2. Gracel Ema, 6. a – 909 kg
 3. Krevs Tim, 9. a - 882 kg
RAZRED OKTOBER [kg] MAJ [kg]
1. a 1064 1020
1. b 1063 972
2. a 960 1091
2. b 511 449
3. a 700 802
3. b 1297 761
4. a 787 404
4. b 1303 699
5. a 368 910
5. b 475 1199
6. a 917 2003
7. a 2042 622
8. a 875 453
8. b 2002 1539
9. a 4305 2134
vrtec 477 298
SKUPAJ 19146 15360

 

KOLIČINA ZBRANEGA PAPIRJA PO UČENCIH (maj 2017)

 1. Kastelic Tisovec Maj, 8. b - 638
 2. Gracel Ema, 7. a - 903
 3. Smolič Aleks, 5. b - 573
 4. Parkelj Ula, 8. b - 503
 5. Drenik Rok, 9. a - 483
 6. Krevs Anže, 6. a - 300
 7. Slak Lana, 5. b - 272
 8. Ilar Lina, 8. a - 272
 9. Kramar Lana, 2. b - 204
 10. Jaklič Tit, 9. a - 203
 11. Pugelj Lan, 1. b - 203

KOLIČINA ZBRANEGA PAPIRJA PO UČENCIH (oktober 2016 in maj 2017)

 1. Kastelic Tisovec Maj, 8. b - 1786
 2. Gracel Ema, 6. a - 909
 3. Krevs Tim, 9. a - 882

Iskrene čestitke.

Pri akciji so pomagali:

Žan Retar, Žan Plavec, Žan Kramžar, Maj Kastelic Tisovec, Kristjan Resnik, Tit Jaklič, Anej Rajšel, Rok Strojin, Lara Barbo, Karin Rupnik

Hvala vsem, ki ste pomagali pri akciji.

EKO teden

Vodna postaja, vodni agent

članek in slike

Predavanje o odpadkih

V torek, 18. aprila 2017, je na šoli predaval Simon Štukelj iz Komunale Novo mesto. Predaval je na temo Odpadki. Predstavil je kako poteka ciklični krog ravnanja z odpadki ter sistem ločevanja odpadkov.

slike

Obisk gozdarke v 2. razredu

V sredo, 19. 4. 2017, je učence 2. razreda v gozd popljelala gozdarka Jasmina Čanželj. Zaposlena je na Zavodu za gozdove Slovenije. Na gozdnem sprehodu je učnece podučila o gozdnem bontonu, predstavila jim je svoj poklic ter orodje in pripomočke, ki jih uporablja pri svojem delu. 

Gospa Jasmina je učencem predstavila najbolj znane drevesne vrste in skupaj z njimi poiskala klice in mlade rastline, ki so jih učenci shranili v časopisnem papirju. Iz posušenih rastlin bodo pričeli ustvarjati pomladanski herbarij, ki ga bodo dopolnili z drugimi nabranimi rastlinami.

slike

Obisk gozdarja v 1. razredu

V četrtek, 20. 4. 2017, je učence 1. razreda obiskal gozdar Miloš Kecman, ki je zaposlen na Zavodu za gozdove Slovenije. Učence je odpeljal v bližnji gozd, kjer jim je predstavila drevesne vrste, gozdne živali in delo ter pripomočke gozdarja.

Eko družabne igre

Pri eko krožku in v podaljšanem bivanju so učenci iz odpadnega materiala izdelali različne eko družabne igre. V eko tednu so se v času podaljšanega bivanja preizkusili v njih in se ob medsebojnem druženju prijetno zabavali.

Ogled zbirno reciklažnega centra in čistilne naprave

V četrtek, 20. aprila 2017, se je 7 ekokoordinatorjev udeležilo dneva odprtih vrat na Komunali Novo mesto. Najprej so spoznali to podjetje oziroma njihove dejavnosti, in sicer preko video posnetka. Ogledali so si tudi Zbirno reciklažni center, kjer so videli, kako se ločujejo odpadki.
Sledil je še ogled čistilne naprave v Novem mestu. Spoznali so mehansko predčiščenje, biološko in kemično čiščenje ter obdelavo blata.

slike

Obisk Reciklarne v Novem mestu in delavnica recikliranja

V sklopu dejavnosti eko tedna smo učenke interesne dejavnosti Recikliranje obiskale Reciklarno v Novem mestu. Sprejela nas je vodja Polona Žalec iz Društva Rokoroki, ki nam je predstavila njeno delovanje in namen. Prodajalna in popravljalnica rabljenih stvari deluje kot socialno podjetje. V centru ponovne uporabe sprejemajo najrazličnejše predmete, ki jih lastniki ne potrebujejo več, so pa še vedno uporabni. Po popravilu ali predelavi te predmete prodajo po simbolični ceni, ki dobijo nove lastnike, namesto da bi pristali v smeteh. Po ogledu blaga, ki ga imajo trenutno v Reciklarni, smo imele ustvarjalno delavnico. Iz starih majic smo izdelale nakupovalne vrečke, ki smo jih okrasile s poljubnimi dekorativnimi dodatki. Ker je čas prehitro minil, smo izdelke dokončale v šoli naslednji dan na delavnici recikliranja. Ugotovile smo, da pri interesni dejavnosti zelo učinkovito uporabljamo odpadne predmete in iz njih ustvarjamo res uporabne dekorativne izdelke. S tem zmanjšujemo količino odpadkov in razvijamo svojo ustvarjalnost.

Učenke ID Recikliranje z mentorico

slike

Zeleni stražarji v eko tednu

V sklopu dejavnosti v eko - tednu, smo učenci 4. a razreda opravljali delo zelenih stražarjev. Vsak dan smo za čisto okolico šole poskrbeli po trije učenci. V sredo, 19.4.2017, pa smo peto šolsko uro delo zelenih stražarjev opravljali vsi. Razdelili smo se v štiri skupine in prehodili parkirišče ob šoli, brežino do ceste pod igriščem in okolico vrtca do pločnika ob cesti. Čeprav smeti pobiramo vsak dan, smo nabrali kar nekaj papirčkov, embalaže od sladkarij, plastenk in zamaškov.

Učenci 4. a razreda

slike

Čistilna akcija

V petek, 21. 4. 2017, so se učenci 2. razreda v zaključku EKO tedna in obeleževanja svetovnega dneva Zemlje odločili, da bodo očistili center Mirne Peči. Čeprav se je zdelo, da je bila po prazničnem vikendu Mirna Peč čista, so otroške oči videle in našle še marsikaj. Šest vrečk za smeti smo v dobri uri napolnili, da smo jih komaj prinesli nazaj do šole. In česa smo našli največ? Cigaretnih ogorkov, pločevink in škatlic od cigaret. Verjamemo, da te odpadke odvržejo predvsem odrasli, zato jim kličemo NA POMOČ pri ohranjanju našega okolja!

slike

Dan Zemlje

V petek, 21. 4. 2017, je na Glavnem trgu v Novem mestu potekala že 12. prireditev ob dnevu Zemlje. Udeležili so se je tudi učenci in učenke naše šole. Na trgu so se šole predstavile s svojimi stojnicami, delavnicami ter točkami na odru. Letos so učenci na naši stojnici predstavili izdelke, ki so nastali pri interesni dejavnost Recikliranje, ki jo vodi učiteljica Mojca Starešinič. Vsi izdelki so bili narejeni iz recikliranega materiala. Naše učenke so se s svojo točko predstavile tudi na odru, in sicer z glasbeno točko Voda skupine Dan D.
Na odru je potekal zanimiv program. Najprej so se predstavile šole s pevskimi, plesnimi ali dramskimi točkami, nato pa je sledila podelitev priznanj in nagovori županov. Prireditev so popestrili tudi člani glasbene skupine The Plut family.

slike

Naravoslovni dan v 4. razredu - Voda

V četrtek, 13.4.2017, smo imeli v 4. a in 4. b razredu naravoslovni dan na temo voda. Delo je potekalo ob reki Temenici. Po malici smo se pogovorili o varnosti v prometu ter pravilih dela ob reki. Nato smo se odpravili v Mirno Peč, kjer nas je pri čistilni napravi sprejela ga. Andrea Cesar, mamica naše sošolke Altee Ronje Cesar, ki nam je predstavila delovanje čistilne naprave in sistem čiščenja odpadnih voda. Nato smo spoznavali lastnosti vode in vrednotili stanje reke Temenice. Na dveh merilnih mestih smo opazovali, zapisovali in primerjali strugo in brežino, rastlinstvo in živalstvo v strugi ter na brežini, merili temperaturo, hitrost toka, vsebnost kisika, ph in prevodnost. Delali smo v osmih skupinah po 4 učenci. Ugotovitve smo zapisovali v učne liste. Pri delu smo bili pri zelo aktivni, saj nas raziskovanje vode in življenja ob vodi zelo pritegnilo. Izjemno navdušeni smo bili, ker smo na kamnih, ki smo jih potegnili iz Temenice, našli veliko živali. Najbolj zanimive so bile pijavke, ki so se hitro prisesale na prste, če si se jih dotaknil. Ugotovili smo, da je življenje ob reki in v reki Temenici zelo bogato, kar dokazuje, da je reka čista.

Raziskovalni način učenja nam je bil zelo všeč in dan je prehitro minil. Ge. Cesarjevi smo se zahvalili za resnično dobro in zelo strokovno sodelovanje, se poslovili in se vrnili v šolo.

Četrtošolci z razredničarkama

fotogalerija

Videokonferenca s Poljaki

24. marca smo imeli videokonferenco vsak učenec posebej z učencom iz osnovne šole iz Poljske.

fotogalerija

Video konferenca z Latvijo

V petek 10. 3. 2017 smo se pogovarjali z osnovno šolo iz Latvije.

WP 20170310 001 WP 20170310 002

WP 20170310 003 WP 20170310 004

WP 20170310 005

2. video konferenca

V četrtek 12.1.2017 smo imeli video konferenco. Pogovarjali smo se z Osnovno šolo Szkola Podstawowa Nr 2 im. K.K.Baczynskiego w Pulawach iz kraja Puławy na Poljskem.

2017 01 SkypePoland 002

Več v fotogaleriji

Zmagovalin logotip za Eko-Aktivni

z logo

Na natečaju je zmagal logotip iz Latvije.

1. video konferenca

V četrtek 17.11.2016 smo imeli 1. video konferenco. Pogovarjali smo se z Osnovno šolo 2 Circolo Didattico Cavour Marsala iz kraja Marsala v Italiji.

DSC 0019 DSC 0022

DSC 0032 DSC 0048

Ostale slike najdete v fotogaleriji.

Logotip Eko-Aktivni

Natečaj za izbor logotipa za projekt Ekoaktivni se je zaključil in skupaj smo izbrali dva logotipa, ki sta se uvrstila na finalni izbor.

WP 20161028 004 WP 20161028 005

Zahvaljujemo se za vaš prispevek.

ZBIRALNA AKCIJA ODPADNEGA PAPIRJA

V okviru Erasmus+ projekta Ekoaktivni je konec oktobra potekala jesenska zbiralna akcija starega papirja. Skupaj smo zbrali čez 19 ton papirja, kar je največ do sedaj. Največjo količino papirja- kar 4305 kg- so zbrali devetošolci.
Denar od zbranega papirja bo namenjen oddelčnim skupnostim. Naslednja zbiralna akcija bo v mesecu aprilu. Po končani spomladanski akciji bomo nagradili razred, ki bo v obeh akcijah skupaj zbral največ odpadnega papirja. Posebno nagrado pa si bodo zaslužili tudi trije učenci na šoli, ki bodo prinesli največ kilogramov odpadnega papirja.
Rezultate akcije si lahko preberete v ekokotičku.
Hvala učencem in učiteljem, ki ste pomagali pri akciji ter vsem, ki ste prinesli papir.

 

REZULTATI ZBIRALNE AKCIJE ODPADNEGA PAPIRJA oktober 2016

 

RAZRED KILOGRAMI
1. a 1064
1. b 1063
2. a 960
2. b 511
3. a 700
3. b 1297
4. a 787
4. b 1303
5. a 368
5. b 475
6. a 917
7. a 2042
8. a 875
8. b 2002
9. a 4305
vrtec 477
SKUPAJ 19146

 

 KOLIČINA ZBRANEGA PAPIRJA PO UČENCIH
oktober 2016

 1. Kastelic Tisovec Maj, 8. b - 1148
 2. Krevs Tim, 9. a - 775
 3. Kovačič Luka, 9. a - 739
 4. Smrke Nastja, 7. a – 454
 5. Jaklič Tit, 9. a - 371
 6. Rozman Luka, 9. a - 350
 7. Rajšel Anej, 7. a - 294
 8. Gorenc Zala, 9. a - 285
 9. Rožmanc Anja, 7. a - 262
 10. Saje Žiga, 8. b - 255
 11. Patrik Jarc, 1. a - 255

Čestitke zmagovalcem oziroma vsem za zbrano ogromno količino odpadnega papirja. Naslednja zbiralna akcija bo spomladi.

 

ŠOLSKI LIKOVNI NATEČAJ: EKOAKTIVNI

KDO LAHKO SODELUJE? učenci 1.–9. razreda OŠ Toneta Pavčka
KDAJ POTEKA NATEČAJ? 11. 10. 2016 – 21.10.2016
TEMA NATEČAJA JE?
 • ekologija

KAJ BOŠ UPOŠTEVAL/-A PRI USTVARJANJU?

 • ustvari logotip
 • prikaži učinkovito recikliranje in porabo naravnih virov
 • po želji v svoj izdelek vključi sodelujoče države (imena, začetnice, barve zastav, itn.)
 • tehnika ustvarjanja je poljubna
 • ozadje naj ostane belo

KOMU ODDAŠ SVOJ PREDLOG?

učiteljici Poloni Rozman ali Aleši S. Škedelj

KDAJ IN KAKO BO POTEKAL IZBOR ZMAGOVALNIH PREDLOGOV ZA LOGOTIP?

 • učiteljica Aleša izmed vseh sodelujočih izbere 5 najboljših
 • razstava 5 najboljši na oglasni deski predmetne stopnje 24 in 25. 10 2016
 • izbor 2 najboljših izmed 5 ponujenih bo potekal z glasovanjem vseh učencev
 • razglasitev zmagovalnih 2 logotipov: 31.10.2016

 

Več navodil v razpisu natečaja.

Spletna stran OŠ Toneta Pavčka uporablja piškotke. Ti ne shranjujejo Vaših osebnih podatkov. Več o piškotkih ...