Prava pesem se piše sama,
prava pesem se bere sama,
prava pesem je kakor mama,
od življenja samega dana,
z rano in rožo zaznamovana
in ena sama.
Prava pesem se piše zjutraj,
prava pesem se piše čez dan
in se piše, kadar se piše seveda,
na večer in se piše ponoči,
prava pesem se piše noč in dan,
prava pesem se piše, kadar ni môči
srcu biti nič drugega kakor beseda
in vsebeseda.
Šele potem, če ti sreča v besedo kane,
šele potem, če beseda beseda ostane,
šele potem, če ti je kdo ne ukrade
in če med ničbesedami ne propade,
pesem (mogoče prava) nastane
zate in zame.

 

 

 

 

 

Banner3
Pavček 3

Vsak človek je zase svet

V letošnjem šolskem letu nosi šolski projekt Osnovne šole Toneta Pavčka naslov Vsak človek je zase svet. Projekt je posvečen pesniku Tonetu Pavčku. Skozi vse šolsko leto se bodo odvijale dejavnosti, povezane z lani preminulim pesnikom, ki ga v srcu nosijo vsi mirnopeški učenci.

29. 9. 2012 je Osnovna šola Mirna Peč pod mentorstvom Aleše Sušnik Škedelj v sodelovanju z Občino Mirna Peč organizirala 6. likovno ustvarjalnico z naslovom Vsak človek je zase svet. Z izborom datuma in teme ustvarjalnice smo v šoli obeležili rojstni datum pesnika Toneta Pavčka. Učenci iz Mirne Peči, Brusnic, Žužemberka, Trebnjega, Škocjana, Šmarjete in z Mirne so v spremstvu mentoric ustvarjali z različnimi slikarskimi tehnikami na temo Pavčkovih pesmi.

Otvoritev razstave je bila v četrtek, 4. 10. 2012, ob 16.30 v prostorih Osnovne šole Mirna Peč, slavnostni gost ob odprtju pa je bil Maj Pavček, pesnikov vnuk, ki je vsem sodelujočim na likovni ustvarjalnici podelil priznanja.

24. 10. 2012 smo v šoli gostili Cirila Zlobca, pesnika, romanopisca, esejista, prevajalca in člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter Pavčkovega prijatelja. Učenci so mu postavljali vprašanja, na katera je gost obširno odgovarjal.

V okviru posameznih predmetnih področjih in interesnih dejavnosti je načrtovanih mnogo dejavnosti: prevajanje pesnikovih pesmi v angleščino, pisanje verzov na lesene ploščice, obisk Sečovelj in zbiranje podatkov o sortah vinske trte, velikosti njegovega vinograda v Sečovljah, o nasadu oljk, iskanje pesmi, v katerih je opeval vinsko trto, ljubezen do zemlje, raziskovanje vloge Toneta Pavčka pri osamosvajanju Slovenije, branje Pavčkovih pesmi iz različnih zbirk, raziskovanje zgodovine Mirne Peči med obema vojnama v povezavi z zgodovino pesnikove družine, poustvarjanje in dramatizacije pesmi.

Vsak oddelek si je izbral eno pesem Toneta Pavčka, ki bo postala razredna pesem. Ob koncu projekta bo Osnovna šola Toneta Pavčka izdala zbornik, v katerem bo predstavila pesnika z različnih vidikov.

                                                                                   

 

 

 

Spletna stran OŠ Toneta Pavčka uporablja piškotke. Ti ne shranjujejo Vaših osebnih podatkov. Več o piškotkih ...