Prava pesem se piše sama,
prava pesem se bere sama,
prava pesem je kakor mama,
od življenja samega dana,
z rano in rožo zaznamovana
in ena sama.
Prava pesem se piše zjutraj,
prava pesem se piše čez dan
in se piše, kadar se piše seveda,
na večer in se piše ponoči,
prava pesem se piše noč in dan,
prava pesem se piše, kadar ni môči
srcu biti nič drugega kakor beseda
in vsebeseda.
Šele potem, če ti sreča v besedo kane,
šele potem, če beseda beseda ostane,
šele potem, če ti je kdo ne ukrade
in če med ničbesedami ne propade,
pesem (mogoče prava) nastane
zate in zame.

 

 

 

 

 

Banner2
Pavček 2

Spoznavanje poklicev, ki pomagajo in rešujejo

Učenci 1. triletja smo v sredo in četrtek, 4. in 5. aprila, z učiteljicami obiskali Splošno bolnišnico Novo mesto in Gasilsko-reševalni center Novo mesto. V naravoslovnem dnevu smo spoznavali poklice, ki pomagajo in rešujejo.

V Splošni bolnišnici Novo mesto so nam v okviru dneva odprtih vrat omogočili ogled in predstavitev posameznih bolnišničnih oddelkov in zaposlenih. Pokukali smo lahko v prostore, kjer smo prijokali na svet. Prijazne babice so nam  v porodni sobi pokazale, kako smo takrat izgledali, kako majceni smo bili, v kakšna oblačilca so nas oblekli ... poslušli smo bitje naših src in spoznali naprave, ki jih dojenčki potrebujejo ob rojstvu. V porodno sobo je pokukal tudi gospod doktor, ki je mnogim pomagal iz maminih trebuščkov. Vsi zaposleni so bili našega obiska in zanimanja za to, kje smo se rodili, zelo veseli. 

Podrobneje smo si ogledali tudi urgentni oddelek, kjer smo smeli pokukati v vsako sobo in ob tem spoznali, da ima prav vsaka izmed njih svojo funkcijo. Najbolj zanimiva nam je bila tista, v kateri je cevna pot, po kateri vzorci krvi potujejo v laboratorij, pa rentgenska soba, v kateri smo gledali slike skeleta in seveda mavčarna, v kateri je po eden v vsaki skupini prejel čisto pravi mavec ali obvezo.  V sobi za spremljanje smo si ogledali velike medicinske luči, naprave za anestezijo in oživljanje in z zanimanjem prisluhnili medicinski sestri, ki nam je potrpežljivo razlagala potek oskrbe poškodovanega ali bolnega pacienta. Obiskali smo tudi reševalno postajo, na kateri smo podrobneje spoznali delo in opremo reševalcev. 

Otroci pogosto zbolijo in so včasih sprejeti tudi v bolnišnico. Bolniške postelje zanje so na otroškem oddelku. Medicinska sestra na otroškem oddelku nam je razkazala sobe in prostore namenjene otrokom in malčkom, v igralnici pa nas je pričakala  prijazna bolnišnična učiteljica. Mlajše učence je bolnišnica kar malce prestrašila, zato je bilo pravo olajšanje, ko sta nas na zaključku obiska v bolnišnici v sredo presenetili Petka in Tereza od Rdečih noskov in nas s svojimi vragolijami nasmejali, da je strah kar izpuhtel.

Četrtkov obisk bolnišnice  pa so drugošolci in tretješolci sklenili z obiskom stojnic društev, ki so se predstavila ob dnevu odprtih vrat SB Novo mesto. 

V drugem delu naravoslovnega dne smo obiskali Gasilsko-reševalni center Novo mesto. Podrobneje smo spoznali delo poklicnih gasilcev, ki tudi sami ali skupaj z reševalci pogosto pomagajo in rešujejo v različnih nesrečah in reševalnih akcijah.

Seznanili smo se z opremo gasilcev, njihovim strojnim parkom in spoznali njihove delovne prostore. Preizkusili smo se tudi v gašenju z vodo.

Vsi skupaj smo mnenja, da smo na obisku v bolnišnici in pri gasilcih izvedeli veliko novega in zanimivega. Vsem zaposlenim, ki so si vzeli čas in nam pripravili izredno zanimive in poučne predstavitve, pa se za to najlepše zahvaljujemo. Z veseljem jih bomo še kdaj obiskali.

Fotografije z obiska si lahko ogledate v albumih naše fotogalerije.

                                                                                                                 učenci 1. triletja z učiteljicami

Spletna stran OŠ Toneta Pavčka uporablja piškotke. Ti ne shranjujejo Vaših osebnih podatkov. Več o piškotkih ...