Sreča se zmeraj z nesrečo brati.
Tako stare knjige uče.
A človek ne neha vérovati
in za srečo kakor za zvezdo gré.

 

Tako živi sreča svojo posebno zgodbo
med stvarmi in med ljudmi,
ki jo poslušajo kot znano godbo,
ki ni resnična, a milo zveni.

 

A sreča ni v glavi in ne v daljavi,
ne v žepu ali pod palcem zaklad.
Sreča je, če se delo dobro opravi
in če imaš koga rad.

 

Potem v tebi dve sreči gorita.
Dve sonci v srcu. Dvoje svetil.
Od njiju je luč okrog tebe razlita,
ko romaš za zvezdo, k sebi, na cilj.

 

 

 

 

Banner2
Pavček 1

Petošolci na potepanju po Notranjski

V četrtek, 16. 5. 2019, smo imeli učenci 5. razreda ekskurzijo. Potepali smo se po Notranjski. Izpred šole smo krenili ob 7. uri. Pot nas je najprej vodila v Rakov Škocjan, kjer smo si pogledali različne naravne znamenitosti (udarne jame, mali in veliki naravni most, ponikalnico Rak …).

Po malici smo pot nadaljevali v Zelše, kjer smo si ogledali znamenito cerkvi sv. Volbenka. Za slovenski prostor je posebna zaradi tlorisa v obliki triperesne deteljice in izjemne akustike.
Naslednji postanek smo imeli na gradu Snežnik. Kustosinja gradu nas je popeljala po prostorih in nam slikovito prikazala življenje na gradu. Gospodje Snežniški so bili prvič omenjeni v 13. stoletju. Do danes pa je bil grad že večkrat obnovljen.

Po ogledu gradu smo se odpravili do Cerkniškega jezera, kjer nam je vodnik Vid predstavil značilnosti in zanimivosti našega največjega presihajočega jezera. Povedal pa nam je tudi nekaj zanimivih legend.

Polni novih vtisov smo se malce po tretji uri vrnili v Mirno Peč, kjer so nas pred šolo pričakali starši.

Učenci 5. razreda

DSC 0121

Zlati bralci

V sredo, 15. 5. 2019, smo se učenci devetega razreda, ki smo vseh devet let pridno opravljali bralno značko, odpravili na zaključek projekta 'Zlati bralec, Zlata bralka', ki je potekal v kulturnem domu Janeza Trdine v Novem mestu. Letošnja gosta prireditve sta bila slovenski raper Rok Trkaj in literarni zgodovinar ter profesor za slovenski jezik Igor Saksida, ki nas je s svojim talentom povsem očaral. Prireditev ni potekala ravno običajno. Gosta sta nas že povsem na začetku presenetila, tako da sta skupaj 'zarapala' Trkajevo pesem z naslovom 'Dihi z mano'. Omembe vredno je tudi njuno prizadevanje za to, kako bi slovensko literaturo na malo drugačen način približali mladim. Gospod Saksida nam je predstavil Aškerčevo pesem 'Brodnik' tako doživeto, da se je večina publike na koncu pošteno prestrašila. Njuno točko je zaključil Trkaj s predstavitvijo 'free style-a' oziroma improvizacijo. Sproti si je izmišljeval pesem oz. rap na temo treh besed po izboru publike. To je opravil tako dobro, da smo na koncu smo vsi prekipevali od navdušenja. Za nagrado ob uspešno zaključeni bralni znački nam je Društvo Bralne značke Slovenije podarilo knjigo slovenskega avtorja Borisa A. Novaka z naslovom 'Oblike neba'. Prireditev mi je bila zelo všeč, saj so se res potrudili, da bi bila še posebno zanimiva za nas mlade, ki smo posledično ob njej tudi zelo uživali.

Jana, 9. a

IMG 20190515 105140

Spletna stran OŠ Toneta Pavčka uporablja piškotke. Ti ne shranjujejo Vaših osebnih podatkov. Več o piškotkih ...